TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Klasszikus mézes szelet
Klasszikus mézes szelet
Recept Klasszikus mézes szelet
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Alexa96    ·   6.12.2017

Klasszikus mézes szelet

Hihetetlenül finom, lágy és puha sütemény, ami még szebbé teszi a karácsonyi és ünnepi pillanatokat. A klasszikus mézes szelet feldobja az ünnepeket, és a gyerekek alig várják, hogy lecsapjanak a finomságra. Általában 4 rétegesre készítem, de ha a gyerekek nagyon akarják, akkor több rétegesre is tudom varázsolni. Ilyenkor az alapanyagok mennyiségét arányosan növelem. A krém valami fenséges ezzel a tésztával, hihetetlen, hogy egy kis tejföl és cukor keverékéből ilyen finomság készül.

90 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

3 db
tojás
190 g
vaj
3 ev. kanál
méz
1 bögre
kristálycukor
2 kv. kanál
szódabikarbóna
szükség szerint búzafinomliszt

Töltelék:

2 bögre
kristálycukor
3 x 500 g
tejföl
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Tészta:
    A tojást a cukorral gőzfürdő felett habosra verjük.
  2. Egy kisebb edényben felolvasztjuk a vajat és a mézzel elkeverjük. Amikor a cukros tojás már kellően habos, hozzáöntjük a vajas-mézes keveréket, és beledolgozzuk a szódabikarbónát is. Levesszük a tűzről és elkezdjük beledolgozni a lisztet. Annyi liszt kell a masszába, hogy a tészta még puha maradjon, és könnyű legyen vele dolgozni. A kész tésztát 4 részre osztjuk.
  3. Egy sütőpapír lapot tepsi méretűre vágunk, és az egyes tészta kupacokat a sütőpapíron kinyújtjuk. A tésztát a sütőpapírral együtt beletesszük a tepsibe, majd 180 fokon aranyszínűre sütjük. Ez elég gyorsan megy, sőt, ügyelni is kell arra, hogy a tészta nehogy megégjen. A megsült tésztát éles késsel formázzuk.
  4. Ha kevésnek tartjuk a négy réteget, akkor a hozzávalók arányos növelésével akár több tésztalapot is készíthetünk.
  5. A tejfölből és cukorból egységes krémet dolgozunk, és ezzel kenjük meg az egyes tésztalapokat.
  6. A süteményt hűtőszekrénybe tesszük, legalább egy éjszakára, ezalatt szépen megpuhul. Tetejét a levágott tésztával díszítjük, amit előtte ledarálunk vagy apróra morzsolunk

* Oroszországban 30%-os tejföllel készítik a krémet. Én 12%-os tejfölt használtam, és így is pompásra sikerült.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása