TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Fonott kalács mandulával
Fonott kalács mandulával
Recept Fonott kalács mandulával
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   27.8.2016

Fonott kalács mandulával

Ellenállhatatlan fonott kalács meghintve egy kevés porcukorral.

30 perc
Elkészítés
70 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
600 g
búzafinomliszt
140 g
cukor
250 ml
langyos tej
30 g
élesztő
1 db
tojás
120 g
vaj
½ kv. kanál
1 kv. kanál
citromhéj
1 ev. kanál
rum
50 g
mandula
1 db
tojás kenéshez
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Elsőként kovászt készítünk – a tejet langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg fel nem olvad. Ezt követően egy ev. kanál lisztet adunk hozzá és belemorzsoljuk az élesztőt, majd 15 percet állni hagyjuk.
  2. Egy nagyobb tálba beletesszük a száraz hozzávalókat – búzafinomlisztet, cukrot, sót, majd hozzáadjuk a kovászt, felolvasztott vajat, ciromhéjat és rumot. Kézzel vagy konyhai robotgéppel a tésztát csomómentesre keverjük. A kész tésztát liszttel leszórjuk, kendővel letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelni hagyjuk.
  3. A megkelt tésztát 9 egyenlő részre szaggatjuk, és rudat formázunk belőle. A kalács alsó részét 4 rúdból fonjuk, a középső részét 3 rúdból, a felső részét pedig 2 rúdból. Nem árt a tésztadarabokat nyújtás előtt lemérni, ugyanis ha az egyes részek súlya egyforma, kisebb az esélye, hogy a kalács sütés közben összeesik.
  4. A megfont kalácsot tepsire tesszük, és 30 percet állni hagyjuk. Ha a kalács megkelt, egy tojás felverünk, és bekenjük vele a kalácsot, majd darabolt mandulával megszórjuk.
  5. A kalácsot 180 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk, és aranybarnára sütjük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása