TopReceptek.hu Édes főételek Gombócok Lekvárral töltött gőzgombóc, kakaóval, dióval, mákkal
Lekvárral töltött gőzgombóc, kakaóval, dióval, mákkal
Recept Lekvárral töltött gőzgombóc, kakaóval, dióval, mákkal
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   17.1.2018

Lekvárral töltött gőzgombóc, kakaóval, dióval, mákkal

Az édes fogások gyakran kerülnek terítékre az asztalra, legutóbbi választásom pedig a lekvárral töltött gőzgombócra esett. Ha készítem, akkor mindig legalább egy kiló lisztből, hogy mindenki jól lakjon. Ilyenkor a gyerekek és férjem is legalább 2-3 gőzgombócot bekebelez. Hogy kicsit változatos legyen, a gombócokat darált mákkal (porcukorral elkeverve), darált dióval és kakaóval szórtam meg, aki pedig szereti, olvasztott vajjal is meglocsolhatja.

110 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
1 db
tojás
100 ml
olaj
500-550 ml
tej
3 ev. kanál
cukor
1 kv. kanál
1 kg
rétesliszt
1 kocka
élesztő
dió, mák, kakaó szóráshoz
olvasztott vaj a tetejére
lekvár töltéshez
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A kelt tésztát klasszikus módon elkészítjük: 100 ml langyos tejbe belemorzsoljuk a lisztet, hozzáadunk egy kanál cukrot, majd miután felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. A tésztát lefedjük és meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére lekvárt teszünk, becsomagoljuk és cipó alakúra formázzuk.
  3. A gombócokat még fél órát kelesztjük, majd gőz fölött 18-20 percig pároljuk.
  4. Nekem ebből a mennyiségből 36 gombóc jött ki. A gombócokat kakaóval, mákkal vagy darált dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása