TopReceptek.hu Ünnepek Húsvét Húsvéti pászkakalács
Húsvéti pászkakalács
Recept Húsvéti pászkakalács
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   17.3.2018

Húsvéti pászkakalács

A húsvéti pászkakalács a görög katolikus vallás gyakorlók számára elengedhetetlen kelléke a húsvéti készülődésnek. A pászkakalácsot megszentelés után, húsvétkor fogyasztják. Nagyon puha, nagyon finom, könnyű felszelni, és lehet készíteni sósan és édesen is. Most egy kis körtés és rumos ízvilággal gazdagítottam a kalácsot, felszeletelés után pedig egy kis vajjal és lekvárral megkenve is nagyon finom. Szerző: Triniti

45 perc
Elkészítés
35 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Szükségünk lesz:

1200 g
rétesliszt
250 g
vaj
4 db
tojás
5 db
tojássárga
250 g
kristálycukor
4 db
vaníliacukor
100 ml
sűrű körtelé
2 kv. kanál
150 ml
körtelikőr vagy rum
2 db
narancs reszelt héja
3 db
citrom reszelt héja
100 g
friss élesztő
250 ml
tej

Tetejére:

1 db
tojás
kevés rum

Szóráshoz:

porcukor
vaníliacukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. 250 g vajat kis lángon felolvasztunk. 150 ml tejet felmelegítünk. A narancsokat és citromokat megmossuk, megszárítjuk, majd a narancsok és citromok héját lereszeljük.
  2. A tojásokat elkeverjük a tojássárgával. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliacukrot, a citromok és narancsok lereszelt héját, a sót, a körtelikőrt vagy rumot és a körtedzsúszt.
  3. 1 kg lisztet nagyobb tálba szórunk, a maradék 200 g lisztet félretesszük. A tálban a liszt közepére lyukat készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, egy kanál cukorral megszórjuk, 150 ml langyos tejjel meglocsoljuk, majd megvárjuk, amíg az élesztő felfut.
  4. Hozzáöntjük a felolvasztott vajat, elkeverjük, hozzáöntjük a tojásos keveréket, a maradék tejet és elkeverjük. Hozzáadjuk a 200 g lisztet, majd az egészet addig dolgozzuk, amíg minden hozzávaló egységes tésztává össze nem állt. A tészta akkor jó, ha már elválik az edény oldalától. Az elkészített tésztát kendővel lefedjük, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg térfogata megduplázódik.
  5. A megkelt tésztát lisztes felületre tesszük, majd 4-5 egyenlő nagyságú részre osztjuk. Mindegyikből kis cipót formázunk. A cipókat tepsiben vagy sütőformában is süthetjük, ez tőlünk is függ, hogy milyen alakú pászkakalácsot is szeretnénk. Miután a kalácsokat megformáztuk, ismét letakarjuk és meleg helyen további legalább fél órát pihentetjük.
  6. Miután ismét megkelt a tészta, a tetejét éles késsel bevágjuk – keresztet vágunk. Ismét lefedjük és további legalább fél órát kelesztjük.
  7. Ha a kalács már duplájára dagadt, megkenjük a rummal elkevert tojással. 170 fokon 15 percig sütjük. Ezután a kalácsot alufóliával letakarjuk és további 20 percig sütjük. 20 perc után elvégezzük a tűtesztet. Ha a tűre már nem ragad tészta, akkor elkészült.
  8. Még melegében megszórjuk a vaníliacukor és porcukor keverékével. Mielőtt felszeleteljük, megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása