TopReceptek.hu Előételek, falatkák Sósak 10 perces burgonyagombóc maradék burgonyából, liszt és tojás nélkül
10 perces burgonyagombóc maradék burgonyából, liszt és tojás nélkül
Recept 10 perces burgonyagombóc maradék burgonyából, liszt és tojás nélkül
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   23.5.2019

10 perces burgonyagombóc maradék burgonyából, liszt és tojás nélkül

A maradék főtt burgonyából legutóbb burgonyagombócot készítettem. Előnye, hogy köret és fő fogás is lehet egyszerre, ráadásul nagyon gyorsan, tényleg 10 perc alatt elkészük! Na jó, ha egy kicsit fel szeretnénk dobni (pl. vajon pirított vöröshagymával és szalonnával), akkor még egy kevés idővel számolni kell, de így is villámgyors! Anyukám pl. csak simán tejföllel fogyasztja, azt mondja, így az igazi. Szerző: Triniti

5 perc
Elkészítés
5 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
Főtt burgonya
burgonyakeményítő
vaj, vöröshagyma, szalonna
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A főtt burgonyát lereszeljük.
  2. Ha nincs kéznél főtt burgonya, akkor a burgonyát puhára főzzük (nekem volt az előző napról jelentős mennyiségű főtt burgonyám, így sokkal gyorsabban végeztem a munkával).
  3. Hozzáadjuk a keményítőt, annyit, hogy a massza kellően puha legyen, így szépen meg tudjuk formázni a gombócokat (érdemes adagokban hozzáadni a keményítőt, a tészta akkor jó, ha egységes, a formázás során nem törik). 1 kg burgonyára kb. 250 g keményítő kell.
  4. A tésztát nem sózzuk, mert a só kivonja a nedvességet és így a tészta szétcsúszik, töredezeik a formázás közben.
  5. A megformázott gombócokat forrásban lévő sós vízbe tesszük. Megvárjuk, míg felúsznak a víz felszínére és további 2 percig főzzük. Ha a gombócok nagyobbak, akkor természetesen tovább.
  6. A tetejét vajon pirított vöröshagyma és szalonna keverékével szórhatjuk meg.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása