TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Mákos és diós kalács, bejgli Omlós és habkönnyű kétszínű vajas kalács
Omlós és habkönnyű kétszínű vajas kalács
Recept Omlós és habkönnyű kétszínű vajas kalács
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Viki78    ·   18.10.2016

Omlós és habkönnyű kétszínű vajas kalács

Az omlós és habkönnyű kétszínű vajas kalács nemcsak ízletes édes desszert, hanem a szemnek is gyönyörködtető. Kitűnő választás vacsorához, egy bögre forró tejszínhabos kakaóval. A gyerekek imádják, de a férjem is nagy rajongója. Önmagában is nagyon finom, de vajjal és lekvárral megkenve is fogyasztható.

80 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Szükségünk lesz:

500 ml
tej
1 kocka
friss élesztő
3 ev. kanál
cukor
100 ml
meleg víz
4 ev. kanál
olaj
1 kv. kanál
1 kg
búzafinomliszt
2 ev. kanál
kakaó
1 db
narancs héja
ízlés szerint mazsola, áfonya, mogyoró, kandírozott gyümölcs

Megkenéshez:

3 db
tojás sárgája
5 csomag
vaníliacukor
100 g
vaj

Továbbá kell még:

500 ml
víz
200 g
kristálycukor
3 csomag
vaníliacukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Egy nagyobb tálat előkészítünk, beleöntjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a narancs héját, olajat, vizet, sót, lisztet, majd az egészet tészta állagúvá gyúrjuk. A kész tésztát két részre osztjuk. Az egyik részhez hozzáadjuk a kakaót és alaposan beledolgozzuk a tésztába. A tésztákhoz ízlés szerint friss bogyós gyümölcs, vagy kandírozott gyümölcs is adható.
  2. Mindkét adag tésztát még elfelezzük (összesen 4 adag tésztánk van, 2 kakaós és 2 kakaómentes). A tésztákat kilapítjuk és meleg helyen 15-30 percig hagyjuk megkelni.
  3. Amíg a tészták kelnek, a puha vajat elkeverjük a tojás sárgájával és a vaníliacukorral.
  4. A megkelt tésztákat kilapítjuk, megkenjük a cukros-vajas-tojásos mázzal, ismét eldolgozzuk és henger alakúra felcsavarjuk őket.
  5. Egy kakaós és egy világos hengert a végnél összefogunk és egymásba nyomunk, majd egymás köré csavarjuk őket. A kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és 180 fokon aranyszínűre sütjük. A sütés során a kalácsokat cukros sziruppal megkenhetjük (víz + cukor + vaníliacukor).
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása