TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Mézeskalácsok Azonnal puha karácsonyi mézeskalács
Azonnal puha karácsonyi mézeskalács
Recept Azonnal puha karácsonyi mézeskalács
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   26.10.2016

Azonnal puha karácsonyi mézeskalács

Mivel közelegnek az ünnepek, elkezdtem átnézni a régi receptjeimet és rátaláltam erre a mézeskalács receptre. Az elkészült sütemény tényleg fantasztikusan puha lett, a finom illatok pedig elárasztották az egész lakást. A díszítés még nem az igazi, azon még dolgozni kell, de ez a rögtön puha karácsonyi mézeskalács biztos az ünnepi asztalon lesz. Ha a díszítésben ügyesebb leszek, akkor nem kizárt, hogy ez lesz a karácsonyfadísz is.

Alapanyagok

Mézeskalács:

200 g
búzafinomliszt
80 g
porcukor
1 kv. kanál
sütőpor
1 kv. kanál
őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
1 db
tojás
1 ev. kanál
minőségi kakaó
2 ev. kanál
méz
50 g
vaj

Öntet - díszítés:

1 db
tojás fehérjéje
120 g
porcukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Egy tálban elkeverjük a lisztet, porcukrot, kakaót, tojást, sütőport és a mézeskalács-fűszert (fahéj vagy fúszerkeverék).
  2. Egy kisebb edényben alacsony lángon felolvasztjuk a vajat és a mézet, majd hozzáöntjük a száraz alapanyagokhoz. Egy főzőkanállal elkeverjük, és hígabb tésztát kell, hogy kapjunk. A kész tésztát legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A tészta megköt, és egyszerűen lehet majd vele dolgozni. Puha, lágy és nem szakad.
  3. A tésztát kb. fél centi vastagságúra gyúrjuk (de bátran lehet vastagabbra is nyújtani, attól függ, milyen tésztát szeret), tésztaszaggatóval pedig formákat szaggatunk. A formákat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk.
  4. A tésztát 170 fokon sütjük. Mivel a tészta nagyon vékony volt, így 5 perc elég volt neki, hogy elkészüljön, de vastagabb tészta esetében a sütési idő akár 3-4 perccel is hosszabb lehet. A lényeg, hogy a tésztát ne süssük túl, mert akkor megkeményedik és keserű lesz.
  5. Amint megsült, kivesszük a sütőből, megkenjük a tojásfehérjével és kihűtjük.
  6. A díszítéshez a tojások fehérjét és a cukrot elkeverjük. Én ehhez nem robotgépet használtam, hanem kézzel készítettem el a habot a díszítéshez. A süteményeket tetszés szerint díszítjük – ehhez a masszát habzsákba tesszük és kis átmérőjű fejet használunk, vagy simán zacskóba töltjük és a zacskó sarkát levágjuk ügyelve arra, hogy a lyuk a lehető legkisebb legyen.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása