TopReceptek.hu Édes főételek Bukta Túrós bukta
Túrós bukta
Recept Túrós bukta
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   21.7.2020

Túrós bukta

Ez a túrós bukta régi családi recept. Talán furcsának hangzik, de mi a megsült bukták tetejét még zsírral is megkentük. Én így tanultam anyukámtól, anyukám pedig mamájától. A töltelék most túrós-mazsolás, egy kevés pudingporral, de az eredeti természetesen a jó kis házi lekvár volt. Mi szeretjük a kisebb buktákat, ezért a tepsibe 24 darabot készítettem, de aki a nagyobb bukták híve, az bátran készíthet „csak” 10-et. Ugyanaz a tészta, több vagy kevesebb adagra szétosztva. Szerző: Danka

45 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

250 ml
langyos tej
1/2 kocka
élesztő
2 db
tojássárga
50 g
olvasztott vaj (de nem forró!)
480 g
búzafinomliszt
50 g
kristálycukor
1 kv. kanál
citrom reszelt héja (1 csomag Dr. Oetkere Finesse reszelt citromhéj)
1 kv. kanál
vanília aroma

Túrós töltelék:

750 g
lágy túró
egy marék mazsola
1 db
tojássárga
1/2 csomag
vanília ízű pudingpor
ízlés szerint rum és cukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadjunk egy kanál cukrot és lisztet. Felfuttatjuk, majd elkeverjük a tészta többi hozzávalójával. Tészta állagúra gyúrjuk, lefedjük és egy óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután 10-20 részre osztjuk, attól függően, mekkora buktákat szeretnénk. Mindegyikből cipót formázunk, majd a cipókat is 10 percig pihentetjük.
  2. A megkelt cipókat kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, a tölteléket becsomagoljuk, megformázzuk a buktákat, majd olvasztott vajjal kikent tepsibe tesszük (32x22 cm).
  3. A buktákat még kívülről is megkenjük az olvasztott vajjal, majd jó szorosan egymás mellé tesszük őket. Ha ez a módszer nem tetszik, akkor olajos kézzel is dolgozhatunk, mint az aranygaluskánál.
  4. A tepsit a buktákkal fóliával lefedjük és 45 percig tovább pihentetjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  5. A megsült buktákat még vajjal vagy akár kevés zsírral megkenhetjük, hogy szépen csillogjanak, majd porcukorral is megszórhatjuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása