TopReceptek.hu Ünnepek Szilveszter és Újév Sajtos kelt stanglik
Sajtos kelt stanglik
Recept Sajtos kelt stanglik
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Alexa96    ·   21.12.2016

Sajtos kelt stanglik

A sajtos kelt stangli egy isteni és egyszerűen elkészíthető vendégváró falatka. A sajtos kelt tésztához a hozzávalókat csupán össze kell keverni, és amíg a tészta kel, addig akár egy jó kis sütemény elkészítésébe is belevághatunk. Én édes őrölt pirospaprikával, egész köménymaggal és reszelt sajttal díszítem, és hogy szép legyen a színe, előtte még felvert tojással is megkenem. Nálunk a sajtos kelt stanglik nagyon népszerűek, és előszeretettel ropogtatjuk nemcsak akkor, ha megérkezik a vendégsereg, hanem szinte az év bármely napján.

Alapanyagok

Szükségünk lesz:

700 g
rétesliszt
250 g
vaj
6 ev. kanál
zsír
2 db
tojás sárgája
30 g
friss élesztő
150 g
reszelni való sajt
175 g
tejföl
1 kv. kanál
1 kv. kanál
kömény
100 ml
tej
1 db
tojás kenéshez
1 kv. kanál
őrölt édes pirospaprika
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe és megvárjuk, míg felfut.
  2. Egy nagyobb tálba beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat, a zsírt, a sajt felét lereszelve, a tejfölt, a sót, végül beleöntjük az élesztőt.
  3. Az alapanyagokat tésztává dolgozzuk és 3 – 4 órát meleg helyen kelesztjük,
  4. Ezután a tésztát liszttel beszórt nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd a tésztát éles késsel felvágjuk – elkészítjük a stanglikat. A sajtos stanglikat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, megszórjuk az őrölt édes pirospaprikával és ízlés szerint a köménnyel.
  5. A stanglik tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, ezután 200 fokon aranyszínűre sütjük. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása