TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Túrós édességek, sütemények Túrós krémes
Túrós krémes
Recept Túrós krémes
Alexa96    ·   18.5.2017

Túrós krémes

Édesanyám tanulta ezt a receptet több mint 25 évvel azelőtt egy kolleganőjétől, azóta gyakran sütjük a családban. Ha még esetleg nem ismernék, ideje kipróbálni, csodálatos sütemény! Mivel a tésztája boltban vásárolt leveles tészta, az elkészítése sem bonyolult vagy megerőltető. A vaníliás-túrós krém valami mennyei, a tojásfehérjéből és porcukorból készült hab pedig könnyedséget kölcsönöz a fogásnak. Egy tepsi sosem elég, és nagyon gyorsan elfogy.

Alapanyagok

Szükségünk lesz:

Alap:

500 g
leveles tészta

Túrós töltelék:

500 g
krémes túró (minél simább állagú)
6 db
tojássárgája
500 ml
tej
3 cs.
vaníliapuding (3x37g)
100 ml
olaj
porcukor ízlés szerint

Fehér réteg:

6 db
tojásfehérje
6 púpos evőkanál
porcukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A leveles tésztát megfelelő méretűre nyújtjuk, és áttesszük egy vajjal enyhén kikent tepsire, amelynek magasabb pereme van (40*29cm, 4 cm magas peremmel). Megpróbáljuk úgy kinyújtani a tésztát, hogy a széleit kicsit fel lehessen hajtani (legalább 1-2 centire). Előkészítjük a fészket a túrós töltelék számára. A töltelék minden összetevőjét összekeverjük és habosítjuk (nagyon híg lesz), majd ráöntjük a tésztára.
  2. 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük, amíg a leveles tészta kilógó szélei el nem kezdenek rozsaszínre váltani (minden sütő máshogy süt, figyelni kell).
  3. Amíg sül a sütemény, keményre habot verünk a tojásfehérjéből, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és alaposan felverjük.
  4. Miután kivettük a tésztát a sütőből, óvatosan rákenjük a habot, és visszatesszük még sülni, hogy világosbarnává süljön a teteje (összesen kb. 30-35 percig sütjük). Csak akkor vágjuk fel, amikor már teljesen kihűlt, a legjobb hűtőből elővéve.
  5. A leveles tészta tulajdonképpen csak alapot biztosít a túrós tölteléknek, úgyhogy ne várjunk tőle többet. Az olajat akár ki is hagyhatjuk, ha zsíros túrót használtunk, már többször készítettem nélküle.

Forrás: Recepty z mojej kuchyne

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása