TopReceptek.hu Édes főételek Bukta Túrós bukta
Túrós bukta
Recept Túrós bukta
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   7.6.2017

Túrós bukta

A túrós bukta kiváló desszert, főétel, édesség, vacsora, ebéd… Egyszerűen bármikor jöhet, annyira szeretem. Egy gombóc sosem elég, és hajlamos vagyok arra, hogy túlegyem magam a finomságból. Ha valaki nincs kibékülve a túróval, akkor azt bátran helyettesítheti lekvárral, Butellával, vagy akár mogyoróvajjal. Én jó sok porcukorral szeretem, finom túrós töltelékkel. Puha, édes, egyszerűen zseniális.

Alapanyagok

Bukta:

200 g
búzafinomliszt
300 g
rétesliszt
280 ml
tej
2 ev. kanál
rum
20 g
élesztő
2 db
tojás sárgája
40 g
porcukor + 1 kv. kanál kristálycukor
40 g
vaj
40 g
zsír
1 kv. kanál
2 kv. kanál
reszelt citromhéj

Túrós töltelék:

300 g
zsíros túró
½ db
citrom leve
vanília kivonat
2 db
tojás sárgája
rum és tej a kellő sűrűség elérséhez
ízlés szerint porcukor

Tetejére:

50 g
vaj
2 ev. kanál rum
porcukor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az élesztőt tálba morzsoljuk, hozzáadunk egy kanál cukrot és elkeverjük. Hozzáadunk egy evőkanálnyi tejet és meleg helyen felfuttatjuk (kb. 15 perc).
  2. A lisztet a porcukorral elkeverjük és átszitáljuk. Hozzáadjuk a tejet, amiben előtte elkevertük a tojást, hozzáadjuk a citrom héját, a sót, a vajat, a zsírt, végül a felfutott élesztőt.
  3. Rugalmas, nem ragadós tésztává dolgozzuk. Letakarjuk és egy órát kelesztjük. A kelesztés közben még egyszer átdolgozhatjuk. Ha házi kelesztőt használunk, akkor csak megvárjuk, míg a tészta megkel.
  4. A megkelt tésztát lisztes felületen még egyszer alaposan átgyúrjuk. Lisztbe mártott kanál segítségével kis adagokat szaggatunk ki s tésztából (ebből a mennyiségből kb. 20 kis adag jön ki), amelyeket kezünkkel kis négyzet alakúra formázzuk, majd a közepébe egy kanálnyi túrós tölteléket teszünk. A tölteléket becsomagoljuk, vigyázzunk, hogy alaposan lezárjuk a tölteléket, majd kezünkkel a kis csomagokból cipót formázunk.
  5. A gombócokat kivajazott tepsibe tesszük, szorosan egymás mellé, és a gombócokat is bevajazzuk. A tepsiben még 15 percig pihentetjük, majd 170 fokon kb. 30 percig sütjük. Amint megsült, rumos vajjal megkenjük és bőven megszórjuk porcukorral.
  6. Töltelék:
    A túrót, citromhéjat és tojások sárgáját alaposan elkeverjük, ízlés szerinti mennyiségű rumot adunk hozzá, majd annyi tejet, hogy sűrű krémet kapjunk.

Blogom: Vaření s Tomem

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása