TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Pudingos receptek Fekete rózsaszelet
Fekete rózsaszelet
Recept Fekete rózsaszelet
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   17.6.2017

Fekete rózsaszelet

A fekete rózsaszelet fantázianevet már csak hallottam, és azóta én is használom ennek a csodának. A nevét szerintem onnét kapta, hogy a közepét a kicsit rózsára hasonlító lekváros rolád alkotja, ami sötét, kakaós tésztába van beleágyazva. A sütemény szemnek is szép, ízre pedig egyszerűen tökéletes. A lekváros puha rolád és kakaós tésztát egy jó adag vaníliapudingos krém borítja be, a tetejére pedig az elengedhetetlen csokoládés öntet került. Ezzel mindenkit le lehet venni a lábáról.

Alapanyagok

Tekercs hozzávalói:

2 db
tojás
40 g
kristálycukor
40 g
rétesliszt

Sötét tészta:

2 db
tojás
60 g
margarin
60 g
porcukor
10 g
kakaó
20 g
darált dió
1/2 csomag
sütőpor
30 g
rétesliszt

Krém:

1/2 csomag
vaníliapuding
200 m
tej
100 g
porcukor
125 g
vaj
150 g
lekvár

Öntet:

1 tábla
étcsokoládé
2 ev. kanál
olaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Előszür a roládokat – tekercseket készítjük el. A hozzávalók előkészítése után a tojásokat a cukorral habosra verjük és hozzáadjuk a lisztet.
  2. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd 18 fokon 10 percig sütjük. Én 35x23 cm-es tepsit használtam
  3. A megsült tésztáról levesszük a sütőpapírt.
  4. A rolád tésztáját tiszta sütőpapírra tesszük, majd jobbról és balró is felcsavarjuk, egészen a közepéig, és megvárjuk, míg kihűl.
  5. A sötét tésztához a margarint a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül a liszt, darált dió, sütőpor és kakaó keverékét.
  6. A tojásfehérjéből egy csipet sóval együtt tojáshabot készítünk. Óvatosan beleforgatjuk a sütét tésztába.
  7. A roládot, miután kihűlt, kicsavarjuk, lekvárral megkenjük, majd ismét mindkét oldalról felcsavarjuk. Hoszában kettévágjuk. A lekváros sávval lefelé rakjuk le a felületre, nehogy szétnyíljon vagy szétjöjjön.
  8. A roládokat annyi részre vágjuk, hogy a képen látható módon bele lehessen őjet tenni a tepsibe. A roládok közé kerül a sötét tészta. Előforulhat, hogy a sötét tészta jó súrú, de nem kell megijedni, ennek ilyennek kell lennie. Ennnél a résznél már 23x23 cm-es, mélyepp tepsit használtam. A sütés előtt a tepsit sütőpapírral letakartam, nehogy sütés közben a roládok túlságosan megbarnuljanak, majd 180 fokon 20 percig sütjük.
  9. Közben a tej felét feltesszük főni, a másik felében pedig csomómentesre keverjük a pudingport.Hozzáöntjük a tejhez s sűrű pudingot főzünk.
  10. A vajat a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz.
  11. A krémet rákenjük a sütemény tetejére, jó vastagon.
  12. A tetejét csokiöntettel megkenjük, hűtőbe tesszük, megvárjuk, míg megdermed és felszeleteljük. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása