TopReceptek.hu Édes főételek Fánkok Csavart rikottafánk fahéjas cukorba forgatva
Csavart rikottafánk fahéjas cukorba forgatva
Recept Csavart rikottafánk fahéjas cukorba forgatva
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Viki78    ·   22.8.2017

Csavart rikottafánk fahéjas cukorba forgatva

A csavart rikottafánk fahéjas cukorba forgatva az egyik kedvencem. Nem hittem volna, hogy a fánkok világában valami újat lehet vinni, de ez a recept levett a lábamról. A lágy, omlós, ízes tészta, a finom fahéjas cukorral egyszerűen mesés. Annyira finom, hogy a fél kiló lisztből készült fánkok pillanatok alatt elfogynak. Ez az oka annak, hogy ha nekiállok az elkészítésének, akkor legalább dupla adagot készítek. Még így is nagy az esélye annak, hogy másnapra egy darab sem marad.

Alapanyagok
500 g
búzafinomliszt
150 ml
tej
20 g
kristálycukor
1 csomag
szárított élesztő
3 db
tojás sárgája
25 g
vaj
120 g
ricotta
csipet só
olaj sütéshez
fahéjas cukor beforgatáshoz
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Minden hozzávaló (az olajat kivéve) kitesszük az asztara és legalább 1 órát kint hagyjuk. Tapasztalatom szerint ha a hozzávalók azonos hőmérsékletűek, akkor a tészta gyorsabban és jobban is megkel.
  2. Egy tálba beleöntjük a tejet, a cukrot és az élesztőt. Kezünkkel elkeverjük és 5 percig pihentetjük.
  3. Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a ricottát, a velolvasztott vajat és a csipet só. Elkeverjük, hozzáöntjük a kovászt és az egészet sima állagú tésztává dolgozzuk. Lefedjük, és egy órát kelesztjük. Ha azt szeretnénk, hogy a tészta gyorsabban megkeljen, akkor a tésztás edényt egy nagyobb, meleg vízzel teli tálba tesszük. Így gyorsabban megkel.
  4. A tésztából kisebb darabokat szaggatunk ki, kezünkkel széthúzzuk, majd 15-20 cm hosszú darabokra felvágjuk. A darabokat félbe hajtjuk és egymás köré fonjuk.
  5. A fánkokat forró olajban aranyszínűr sütjük, a kész fánkokat papírtörlőre tesszük és a felesleges olajat leitatjuk.
  6. A fánkokat fahéjas cukorba forgatjuk. Ha nincs kéznél, akkor a sima porcukor, vaníliacukor, vagy ezek keveréke is tökéletesen megfelel.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása