TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Diós desszertek Ünnepi karácsonyi réteges sütemény kelt tésztából
Ünnepi karácsonyi réteges sütemény kelt tésztából
Recept Ünnepi karácsonyi réteges sütemény kelt tésztából
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   2.11.2017

Ünnepi karácsonyi réteges sütemény kelt tésztából

Az ünnepi karácsonyi réteges sütemény kelt tésztából igazán méltó az ünnepekhez. A karácsony két kiváló ízvilágát, a diót és mákot rejti magában, puha tésztalapok közt, mindezt megbolondítva egy réteg mazsolás túróval, valamint szilvalekvárral. Én szeretem házi kelt tésztából készíteni, szívesen készítem. Ha azonban nincs sok idő az előkészületekre, úgy ez a fogás akár leveles tésztából is elkészülhet.

120 perc
Elkészítés
45 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
600 g
rétesliszt
300 ml
langyos tej
210 g
puha vaj
270 g
porcukor
30 g
friss élesztő
3 db
tojássárga
kevés reszelt citromhéj
csipet só
200 g
darált mák
400 ml
forró tej
1 db
vaníliacukor
200 g
szilvalekvár
250 g
lágy túró
50 g
mazsola
180 g
darált dió
30 g
zsemlemorzsa
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az élesztőből, 1 kv. kanál cukorból és 300 ml langyos tejből kovászt készítünk. Egy tálba beleszórjuk a lisztet, kb. 120 g lágy vajat, 100 g porcukrot, 3 tojássárgát, szelet citromhéjat és csipet sót. Hozzáöntjük a kovászt, majd a hozzávalókból tésztát készítünk. Lefedjük és legalább egy órát kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.
  2. A mákos tölteléket a darált mákból, 200 ml forró tejből, 120 g porcukorból, 10 g vajból, fél csomag vaníliacukorból és egy kevés reszelt citromhéjból készítjük.
  3. A lekvárt egy kevés reszelt citromhéjjal elkeverjük.
  4. A diós tölteléket a darált dióból, 200 ml forró tejből, 30 g zsemlemorzsából, 50 g porcukorból, ½ csomag vaníliacukorból és egy csipetnyi reszelt citromhéjból készítjük.
  5. A túrót egy kevés porcukorral, 80 g puha vajjal, mazsolával és vaníliacukorral elkeverjük.
  6. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk és mindegyikből cipót formálunk. 3 cipót kinyújtunk, a 4. cipóból majd a rácsokat készítjük. A kivajazott és liszttel beszórt tepsi aljára rátesszük az egyik tésztalapot, megkenjük a mákos töltelékkel. Lefedjük a második tésztalappal, megkenjük a diós töltelékkel. Lefedjük a harmadik tésztalappal, megkenjük a túrós töltelékkel. A negyedik cipóból kis hengereket formázunk, és rácsokat készítünk. A rácsok közt lévő négyzetekbe lekvárt kanalazunk. A süteményt 180 fokon kb. 45 percig sütjük.

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak,  Simonaszolnokinak

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása